Akilli Telefonla Belgesel Yapmak: Bir Atölye

23 Şubat 2017 - 26 Şubat 2017 (13:00 - 17:00) ATÖLYE

Değişen dünya koşullarında film yapabilmenin koşulları da değişiyor; bağımsız ve özgürce film yapmak ve filmlerimizi fonlamak gittikçe zorlaşıyor. Diğer yandan, dağıtım mecraları değişiyor, yeni mecraları keşfetmek daha çok izleyiciye ulaşmak anlamına geliyor.

Hikâyelerimizi anlatmaya nasıl devam edebiliriz? Hemen hepimizin elinin altında bir akıllı telefonu var, cep telefonlarımızla film yapmak, yeni yolların keşfi için birebir. Peki telefonlarımızla nasıl bir anlatım dili yaratabiliriz? Nasıl hikâyeler anlatabiliriz? Güçlü filmler yapabilir miyiz? Her gün kullandığımız bu telefonlar kendi istediğimiz filmleri yapabilmek, dert edindiğimiz meseleleri bir yerlere bağlı olmadan anlatabilmek için bize ne tür imkânlar sağlıyor?

Bu atölyenin amacı, bir başlangıç noktası, ortak bir alan oluşturmak aslında. Bugüne kadar en az bir kısa veya uzun belgesel film yaptıysanız, halihazırda üzerine çalıştığınız bir belgesel film fikriniz varsa, aktif bir akıllı telefon kullanıcısı iseniz ve temel kamera kullanma becerisine sahipseniz, buluşalım mı? Başvuru için: 12 Şubat 2017 tarihine kadar atolye@ifistanbul.com’a biyografi ve filmografinizi, bir sayfalık proje önerinizi, son belgeselinizin izleme linkini atmanızı rica ediyoruz. Başvurular atölye eğitmenleri tarafından değerlendirilecek ve sonuç size bildirilecektir.

!f 2017 Doc Lab kapsamında gerçekleşen çalışma 10 kişi ile sınırlıdır. Dört gün boyunca katılım zorunludur.


Erol Mintaş kimdir?

İlk kısa filmi olan ve pek çok film festivalinde ödül alan Butimar (2008)’dan sonra ikinci kısa filmi Berf (2010) ile Türkiye ve dünyada çeşitli festivallerde ödüller kazandı. İlk uzun metraj filmi Annemin Şarkısı (2014) dünya prömiyerini yaptığı Saraybosna Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu dallarında ödüllerin sahibi oldu, Türkiye’de ve dünyada toplam 14 ödül kazandı. Erol Mintaş şimdilerde ‘Kargalar’ isimli ikinci uzun metraj film projesi üzerinde çalışmaktadır.


Zaid BaQaeen kimdir?

Ürdünlü görüntü yönetmeni, görsel tasarımcı ve senarist. BaQaeen, Ürdün’de ve yurtdışında görüntü yönetmenliği ve kurgu alanlarında kariyer yaptıktan kısa bir zaman sonra When Time Becomes A Woman (2011) filminde hem oyunculuğu, hem görüntü yönetmenliğiyle uluslararası birçok ödül kazanmıştır. Aralarında 2013 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye adaylığı olan Condom Lead (2013), Hotel Zaatari (2014) ve Mideast Creatives’in (2015) de bulunduğu birçok kısa belgesel, reklam ve kısa filme imza atmıştır.


Atölye Yürütücüsü: Erol Mintas, Zaid BaQaeen

Dil: Ingilizce (Türkçe Ardil Çeviri)